Sanex S.A., parte a grupului Lasselsberger, principalul producator de placi ceramice din Romania, deruleaza incepand cu martie 2015, proiectul „Greener production and management processes in the ceramic tiles industry in Romania – Green industry – Romania” („Responsabilitatea fata de mediu in productie si managementul proceselor in industria de placi ceramice din Romania - Industrie Verde – Romania”) proiect co-finantat din fonduri acordate de catre Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, in cadrul domeniului de finantare Inovare Verde in Industria din Romania, conform contractului incheiat cu Innovation Norway in calitate de operator de program.

 

Valoarea totala a proiectului este de 1.392.452 Euro, din care asistenta financiara nerambursabila este de 690.000 Euro.

 

Proiectul se implementeaza in cadrul unitatii de productie a SANEX S.A. din Cluj-Napoca, pe o durata de 12 luni. Acesta este derulat in parteneriat cu International Development Norway – o organizatie norvegiana cu peste 10 ani de experienta in proiecte internationale pentru dezvoltarea de bune practici in domeniul eco‐business.

 

Obiectivul proiectului consta in eficientizarea fluxului de productie prin achizitia unui atomizor care permite imbunatatirea performantei ecologice a companiei si cresterea competitivitatii productiei. „Impactul proiectului vizeaza reducerea consumului de energie si deci o utilizare mai responsabila a resurselor disponibile”, a declarat Peter Molnar, Director General al SANEX SA.

 

Din punctul de vedere al impactului asupra mediului, un consum mai scazut de gaze naturale este echivalentul reducerii proportionale a emisiilor de noxe in atmosfera. In plus, proiectul are ca scop cresterea gradului de constientizare a problemelor legate de mediu si calitate in cadrul companiei.

 

Impactul estimat asupra modelului de afaceri a companiei vizeaza, pe termen lung, sustenabilitatea financiara,  de mediu si sociala al acesteia. 

 

   

Depre SANEX S.A.

SANEX S.A. este cunoscuta in Romania de peste 44 ani ca producatorul de placi ceramice, (faianta, gresie si decoruri) cu o evolutie stabila in piata de profil.

Integrarea in anul 2004 in portofoliul grupului austriac LASSELSBERGER, unul dintre cei mai mari producatori de placi ceramice din Europa, a adus societatii SANEX S.A. un aport semnificativ de know-how si o orientare mai accentuata spre cercetare si inovare, pentru alinierea la tendintele internationale.

 

 

Despre Programul Inovare Verde in Industria din Romania si Innovation Norway

Programul Inovare Verde in Industrie este un program de dezvoltare a afacerilor cu scopul de a creste competitivitatea intreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovare verde si antreprenoriat verde. Programul Inovare Verde in Industria din Romania este administrat de catre Innovation Norway, o companie publica norvegiana cu sediul in Oslo, detinuta de Ministerul Norvegian al Comertului si Industriei si de municipalitatile judetene norvegiene. Innovation Norway este cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare si dezvoltare a intreprinderilor si a industriei norvegiene. In Romania, Innovation Norway are un birou de proiecte situat la Ambasada Regala a Norvegiei la Bucuresti si este Operator de Program pentru doua din programele incluse in Granturile Norvegiene si SEE 2009 - 2014. Pentru mai multe informatii despre program, va rugam sa vizitati site-ul dedicat programului: www.norwaygrants-greeninnovation.no

 

Context: Prin Acordul pentru Spatiul Economic European (SEE), trei state non‐membre ale Uniunii Europene, respectiv Norvegia, Islanda si Liechtenstein, fac parte din Piata Interna Europeana si contribuie la coeziunea regionala prin intermediul unor programe precum Granturile SEE si cele Norvegiene. Dintre acestea, Norvegia este principalul donator, contribuind cu 97% din suma totala. Granturile SEE si norvegiene sunt de asemenea menite sa consolideze relatiile bilaterale dintre Norvegia si Romania. Pentru detalii suplimentare despre Granturile SEE si cele norvegiene, va rugam sa vizitati www.norvegia.ro, www.norwaygrants.ro si www.eeagrants.org

 

 NorwayGrants